|
FNORD
Portal Okultystyczny
|
|
Efekty uboczne magiji |
| Autor |
Wiadomość |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-09, 20:45 Efekty uboczne magiji
|
|
|
Widzę brak entuzjazmu do nowych użytkowników forum...
I tak zadam pytanko:
Czy praktykując magiję mogę zaszkodzić swojemu dziecku? Jeśli tak to w jaki sposób?
To ważna kwestia, a w książkach informacji na ten temat nie znalazłam. |
_________________ "Musimy być samoukami i korzystać z rad bliźnich." P. Hine |
|
|
|
 |
Artemiz
Zalgo

|
Wysłany: 2010-03-09, 22:06
|
|
|
Jeżeli zrobisz sygila "mam dużo pieniędzy" to dziecko może na przykład zachorować na jakąś dziwną chorobę, umrzeć a jakiś instytut badawczy coś Ci wypłaci za możliwość przeprowadzenia sekcji zwłok.
To tylko taki malusieński przykładzik. Uważaj na życzenia. |
_________________ tg23 = około 0,42... Coś w tym jest. |
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-09, 22:43
|
|
|
| Nie sigilizuję. Puki co próbuję wszystko na sobie w związku z czym tylko wizualizuję. |
|
|
|
 |
Ephenoir
Dr Rev.

|
Wysłany: 2010-03-10, 00:12
|
|
|
| Artemiz napisał/a: | Jeżeli zrobisz sygila "mam dużo pieniędzy" to dziecko może na przykład zachorować na jakąś dziwną chorobę, umrzeć a jakiś instytut badawczy coś Ci wypłaci za możliwość przeprowadzenia sekcji zwłok.
To tylko taki malusieński przykładzik. Uważaj na życzenia. |
Wy i te wasze sigile. Czasami tak mi żal osób, które w ten sposób w to wierzą, że nie wiem.
| trzpiotka napisał/a: | | Czy praktykując magiję mogę zaszkodzić swojemu dziecku? Jeśli tak to w jaki sposób? |
Na pewno bardziej szkodzą dzieciom praktykanci religii i polityki. Zresztą, sama powinnaś wiedzieć co jest dobre dla Twojego dziecka, bo raczej smoka, który je pożre, nie wyczarujesz...
| trzpiotka napisał/a: | | Widzę brak entuzjazmu do nowych użytkowników forum... |
Na tym forum nie ma w ogóle entuzjazmu. Nie martw się |
_________________ "Occult-friendly, but forever the iconoclast."
* Bękarty Chaosu
* Psychodeliczna Koteria Trwałego Zwiastowania Najświętszego Ambisonifikowanego Przyrodzenia Ho Szi Zena |
|
|
|
 |
~Pełzający Chaos
Moderator

|
Wysłany: 2010-03-10, 15:14
|
|
|
Po pierwsze, niektóre sigile naprawdę działają tak jak się sformułuje. I czasem potrafią relatywnie zaszkodzić, ale na żadnym takim przypadku w szerszej perspektywie nie wyszedłem jeszcze źle. Po drugie, absolutnie nie wszystkie sigile działają. Spotkałem się z kilkoma opiniami na ten temat, ale własnej jeszcze nie mam. A wizualizacją to dziecku praktycznie na pewno nie zaszkodzisz |
|
|
|
 |
LuxPerpetua
Kapłan Chaosu

|
Wysłany: 2010-03-10, 15:41
|
|
|
Z zaszkodzeniem swojemu dziecku poprzez wywołanie u niego jakiejś choroby poprzez sigila, dzięki czemu dostanie się odszkodowanie, lub inne korzyści materialne to według mnie bzdura. Jeśli kochasz swoje dziecko, to na pewno twoja podświadomość nie zadziała na jego szkodę (chyba że bardziej ci zależy na korzyściach, niż na nim).
Bardziej martwiłbym się o to, jaki wpływ na jego wychowanie może mieć twoje zainteresowanie magią, ale to też rzecz względna, bo przecież wcale nie musi to oznaczać, że mu w wieku nastoletnim odbije i np będzie szukał swojej "ścieżki", zamiast mieć oparcie w religii i wdepnie jakąś sektę.
Można by wymyślać tysiące czarnych scenariuszy, ale życie i tak jest pełne tego typu możliwości, a Twoje zainteresowanie się magią ma raczej wątpliwy wpływ na Twoje dziecko, o ile nie stracisz zdrowego rozsądku i dobrze je wychowasz |
_________________ http://chomikuj.pl/LuxPerpetua |
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-10, 15:45
|
|
|
tatuś sam chciał ja wychowywać w duchu... nazwijmy to 'wolności wyznaniowej'. Mimo wszystko twierdzi, że nawet niektórych książek dot. magiji nie powinnam przy niej czytać, żeby jej nie zaszkodzić po temu pytam. Ogólnie z moim mężem na temat magiji jak już wspominałam przynajmniej ja się nie mogę dogadać.
A mała ma 2,5 roku |
| |
|
|
|
 |
@Doriel
McAdminka Imperatorka Elfów

Pomogła: 1 raz Wiek: 25 Dołączyła: 06 Sty 2009 Skąd: LBN
|
Wysłany: 2010-03-10, 17:23
|
|
|
Co do pytania czy można zaszkodzić dziecku magiją to IMO raczej nie, gdyż Twoja podświadomość będzie pamietała, że jest to dla Ciebie ważna osoba.
Czy "uświadamiać" dziecko o własnym zainteresowaniu magiją, czy wręcz zaczynać je uczyć to już trudniejsza kwestia. Ja sama nie wiem jeszcze co zrobię i bałabym się cokolwiek komukolwiek doradzac |
_________________ "Pojedynczo istoty ludzkie są durniami (...) Zbiorowo są zbiorem durniów" Królowa Kopca |
|
|
|
 |
Shemyazz
|
Wysłany: 2010-03-10, 19:32
|
|
|
| LuxPerpetua napisał/a: | | że mu w wieku nastoletnim odbije i np będzie szukał swojej "ścieżki", zamiast mieć oparcie w religii i wdepnie jakąś sektę. |
WTF? Coś takiego na forum okultystycznym?
To jakaś samokrytyka? Termin sekta został ukuty przez KK i jest czysto propagandowy. Ponadto mam wrażenie, że stwierdziłeś niejako, że im religia ma więcej wyznawców tym jest słuszniejsza (czyt. mało wyznawców - sekta, ktoś może "wdepnąć", dużo wyznawców - religia, ktoś może w niej "mieć oparcie". |
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-10, 19:35
|
|
|
| W sumie oparcie to dziecko powinno mieć w rodzicach a nie w religii... |
| |
|
|
|
 |
LuxPerpetua
Kapłan Chaosu

|
Wysłany: 2010-03-10, 20:18
|
|
|
Źle mnie zrozumieliście: religia jest dla mas i ma jako tako uformowane wzorce moralne, etyczne, kulturowe i bla bla bla. Lepsze jest nieraz to, niż grupka ludzi którzy z dziecka zrobią outsidera, wariata i kogoś, kto nie odnajdzie się w społeczeństwie (oczywiście nie mówię że każdy zakon magiczny, czy inna instytucja musi w ten sposób działać).
Czepiacie się słów. |
_________________ http://chomikuj.pl/LuxPerpetua |
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-10, 20:57
|
|
|
Ja nie byłam wychowywana w katolicki domu. Moi rodzice mieli dość rozsądne podejście do sprawy i dopóki sama chciałam uczestniczyć w tym cyrku to uczestniczyłam. Nic dobrego z kościółka nie wyniosłam... |
|
|
|
 |
Artemiz
Zalgo

|
Wysłany: 2010-03-10, 21:15
|
|
|
Co do wychowania... Wiem, że mam +/- 10 lat mniej, ale po konsultacji z Eris radzę - wykorzystaj to, że jako małe dziecko ma znaczne zdolności wizualizacyjne, czyli po ludzku - niezniszczoną przez ten ohydny świat wyobraźnię... i nie ma tych wszystkich wdruków w stylu "magii nie ma", etc. "Umaggusowywanie" go od małego może być nawet korzystne.
Bełkotu artemizowego dosyć.
| LuxPerpetua napisał/a: | | Z zaszkodzeniem swojemu dziecku poprzez wywołanie u niego jakiejś choroby poprzez sigila, dzięki czemu dostanie się odszkodowanie, lub inne korzyści materialne to według mnie bzdura. Jeśli kochasz swoje dziecko, to na pewno twoja podświadomość nie zadziała na jego szkodę (chyba że bardziej ci zależy na korzyściach, niż na nim). |
Zdziwiłbyś się. Uważaj na życzenia, dobrze radzę. Znacie pewnie anegdotkę o dżinie i Murzynie, kto nie zna, niech podniesie mackę do góry. Dziękuję. I nie babraj się spirytyzmem, to też. Ja się tym szajstwem babrałem jakiś czas temu i szkodziło to mnie, i całemu mojemu otoczeniu.
| LuxPerpetua napisał/a: | | Bardziej martwiłbym się o to, jaki wpływ na jego wychowanie może mieć twoje zainteresowanie magią, ale to też rzecz względna, bo przecież wcale nie musi to oznaczać, że mu w wieku nastoletnim odbije i np będzie szukał swojej "ścieżki", zamiast mieć oparcie w religii i wdepnie jakąś sektę. |
Ekhm...
| LuxPerpetua napisał/a: | | Źle mnie zrozumieliście: religia jest jak opium dla mas |
Fix'd. Nie żebym generalizował, do tego się po prostu najczęściej sprowadza. |
|
|
|
 |
Ravandil
|
Wysłany: 2010-03-10, 21:29
|
|
|
Ja mogę powiedzieć, że również byłem wychowywany w duchu "wolności wyznaniowej". Chrzest i komunie miałem. Dalej zrobiłem co chciałem .
Moja mama zajmowała się okultyzmem (myślę że bardziej czytając, niż praktykując), nawet kiedyś, z tego co pamiętam, zabrała mnie na wystawę Nieznanego Świata . Poza tym matka kolegi zajmowała się jogą i innymi podobnymi rzeczami.
Nie wydaje mi się, że wyszło mi to na złe... |
|
|
|
 |
@Dorrek
Lord Administrator Imperator Elfów

|
Wysłany: 2010-03-10, 21:59
|
|
|
| trzpiotka napisał/a: | | Mimo wszystko twierdzi, że nawet niektórych książek dot. magiji nie powinnam przy niej czytać, żeby jej nie zaszkodzić | Bo gdyż? Wyjdzie z książki zły duch i zje dziecko? Hmmm, interesting... Czy też podał jakiś argument? O ile jeszcze całkiem zrozumiałym dla mnie było by, gdyby ktoś parający się modelem stricte spirytystycznym, ew. z domieszką energetyki, uznałby, iż niektóre rytuały (praktyka) są nie wskazane przy dziecko, o tyle, byłem pewien, że wyszliśmy już z ciemnych wieków średniowiecza i wiemy, że książki raczej nie krzywdzą. Chociaż nie powiem, dostanie tomiszczem encyklopedii w głowę z pewnością może skrzywdzić.
Btw: widze, sami 18 letni specjaliści od wychowywania dzieci... Hehs... |
Ordinary morality is only for ordinary people.
-A. Crowley
Damn it, there are so many idiots whose asses I have to kick! I'll have to start carrying a list just to keep track of 'em all! |
| |
|
|
|
 |
Ephenoir
Dr Rev.

|
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-10, 23:01
|
|
|
| Dorrek napisał/a: | Btw: widze, sami 18 letni specjaliści od wychowywania dzieci... Hehs... | haha! faktycznie
| Ephenoir napisał/a: | | instynkt macierzyński. |
Obecny!
| Cytat: | | niezniszczoną przez ten ohydny świat wyobraźnię... | to ona ma i to jak! Składa owsiankę i piwko z klocków duplo i daje mamie |
|
|
|
 |
Ravandil
|
Wysłany: 2010-03-11, 00:25
|
|
|
Dorrek, lepsze to, niż 14 letni specjaliści . |
|
|
|
 |
Shemyazz
|
Wysłany: 2010-03-11, 07:41
|
|
|
| LuxPerpetua napisał/a: | | ma jako tako uformowane wzorce moralne, etyczne, kulturowe i bla bla bla. |
Hyh mylisz się, poczytaj choćby księgę rodzaju, albo wyjścia, zobaczysz jakie wzorce moralne ma KK ;P.
Z bardziej sensownych lektur polecam "Bóg urojony" Dawkinsa. Tam jest cały rozdział nt. moralności, i, chociaż jest to bardzo śmiała teoria, jest również wykazane, że zasady moralne i etyczne nie zawdzięczamy religii.
Indoktrynowanie od małego jest bardzo szkodliwe dla psychiki, czytaj seks jako coś zwierzęcego i wstrętnego, seks dopiero po ślubie, monogamia i heteroseksualizm jako jedynie słuszne orientacje. No i do tego obietnica, że przy odrzuceniu danej religii na pewno pójdziesz do piekła. Całego tego syfu trzeba pozbywać się latami.
No i do tego myślenie, że człowiek bez religii = człowiek bez wartości. Później ktoś jest narażeny na ekscesy (czytaj ja ). Kiedy powiedziałem w domu, że jestem ateistą, ludziom odjebało w główkach, były nawet rękoczyny, ludzie zachowywali się jakbym umarł. Zaczęli mnie szantażować, zmuszać, w sumie po części im to zostało. Teraz jestem człowiekiem bez wartości, wygodnickim, itd. Kiedy zrobiłem wywiad środowiskowy, okazało się, że robią to wszystko dla mojego dobra, no bo przecież jeśli odrzucę swoją religię to pójdę do piekła, a oni na to nie mogą pozwolić. Oni na szczęście nie znają swojej wiary zbyt dobrze, ale gdybym miał w domu jakiegoś "duchownego", zaraz wyjechałby z grzechami cudzymi i nie pozostałoby mi nic innego, jak zerwać stosunki z rodziną na amen.
Podsumowując: religia to ZŁO .
Dla Trzpiotki: tak mi się rzuciło w oczy ostatnio w Empiku, może Ci się przyda :
http://www.empik.com/poza...,prod19610222,p |
|
|
|
 |
Ravandil
|
Wysłany: 2010-03-11, 15:59
|
|
|
Shemyazz, w Warszawie macie dziwne zwyczaje;) Ja się nie czuję odrzucony mimo, że część mojego środowiska jest mocno katolicka. Ale dosyć dużo młodych osób się buntuje przeciwko KK, więc może niedługo nadejdzie koniec:D
| Cytat: | | Całego tego syfu trzeba pozbywać się latami. |
Z tym się zgodzę, miałem kilku znajomych, którzy mieli z tym problemy. |
|
|
|
 |
Artemiz
Zalgo

|
Wysłany: 2010-03-11, 17:15
|
|
|
| Ravandil napisał/a: | Dorrek, lepsze to, niż 14 letni specjaliści . |
"Gdy moi rodzice się pobrali, byli kompletnymi gówniarzami. On miał 18 lat, ona 16 a ja 3."
| Ravandil napisał/a: | | Ale dosyć dużo młodych osób się buntuje przeciwko KK, więc może niedługo nadejdzie koniec:D |
W grudniu wybuchnie wojna światowa i będzie niezły rozpierdziel, parę rzeczy się poprzestawia i w 2024 przywrócą inkwizycję. Dalej tłumaczyć chyba nie muszę.
Wywróżyłem to z odchodów gołębi na chodniku, to musi być prawda ^__^
| Shemyazz napisał/a: | | Całego tego syfu trzeba pozbywać się latami. |
Sad but true.
| trzpiotka napisał/a: | to ona ma i to jak! Składa owsiankę i piwko z klocków duplo i daje mamie |
Więc jeszcze raz apeluję, pielęgnuj jej wyobraźnię, zamiast ją tłamsić. |
|
|
|
 |
Frater_260
Jestem taki japoński...

|
Wysłany: 2010-03-12, 00:05
|
|
|
| Cytat: | | Nic dobrego z kościółka nie wyniosłam.. |
My kiedys pare krzesel, przydaly sie ^_^
/srx, nie moglem sie powstrzymac ;p / |
_________________ "You may stop this individual, but you can't stop us all... After al, we're all alike."
Mentor - The Consience of a Hacker
Avatar i ranga dodane przez Dorrka |
|
|
|
 |
trzpiotka
|
Wysłany: 2010-03-13, 15:46
|
|
|
| LuxPerpetua napisał/a: | | religia jest dla mas i ma jako tako uformowane wzorce moralne, etyczne |
| LuxPerpetua napisał/a: | | Lepsze jest nieraz to, niż grupka ludzi którzy z dziecka zrobią outsidera, |
Znalazłam dzisiaj to:
http://marysia-i-mama.blo...2,ID402266431,n |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|